© ODS 2017

Home.

Nieuws.

Vereniging ODS.

Zalmschouw.

Boetkeet.

Evenementen.

Fotopagina.

Lid/donateur worden.

Links.

Contact.

Lees meer ->

 

Nieuws

 

Cursus netten breien

 

 

Iedereen uit de omgeving van Werkendam is vermoedelijk wel bekend met vereniging De Ouwe Drijverschuit (ODS), de vereniging die zich inzet voor het behoud van de zalmschouw (of: drijverschuit), het karakteristieke vissersscheepje uit het rivierengebied.

 

Wat velen wellicht niet weten, is het feit dat de ODS zich naast het behoud van de zalmschouw, ook sterk maakt voor het behoud van diverse oude ambachten en gebruiken, verbonden aan dit scheepstype. In cursusvorm werd de afgelopen jaren al veel geleerd over het knopen en splitsen van diverse soorten touw of het zeilen met de zalmschouw en meer recent ook het breien van netten en fuiken voor de riviervisserij, een ambacht dat enkele jaren geleden nog slechts een handjevol Werkendammers echt goed onder de knie had.

 

Enkele enthousiaste leden begonnen twee jaar geleden voorzichtig met het geven van lessen in dit oude ambacht, dat weliswaar enige handigheid vereist, maar ook voor de leek prima te leren is.

Het idee voor een heuse cursus werd geboren en inmiddels vindt elk winterseizoen een aantal lesavonden plaats om meer bedreven te worden in het breien van een (vis)net, een fuik, een leefnet of wat dan ook.

 

In de Boetkeet, het welbekende clubgebouw van de vereniging, geven instructeurs Henk Versluis en Jacco van Hemert instructies aan zowel de beginner als de meer gevorderde breier.

 

Ook in het komende seizoen wordt de cursus weer georganiseerd. Geïnteresseerd geraakt? De cursus is voor alle deelnemers toegankelijk, of u nu lid bent of helemaal niet! Voor deelname kunt u zich opgeven bij het bestuur via 06-20013342

 

De cursusdata zijn inmiddels bekend. Noteer in uw agenda:

- 20 oktober 2016

- 3 november 2016

- 17 november 2016

- 1 december 2016

- 15 december 2016

- 12 januari 2017

- 26 januari 2017

- 9 februari 2017

- 23 februari 2017

- 9 maart 2017

 

Start om 20:00 uur in de Boetkeet aan de Bruine Kilhaven te Werkendam.

 

 

 

 

Zaterdag  8 april - Taandag ODS/VBZ

 

Op 8 april wordt in samenwerking met de VBZ de jaarlijkse taandag gehouden. Vanaf 8:30 uur wordt de taanketel opgestookt en kunt u uw touwen, zeilen en ander materiaal op authentieke wijze laten conserveren. Het regelmatig tanen van zeil- en touwwerk is een must indien u gebruik maakt van authentieke materialen (katoen), de liefhebbers van moderner materiaal zijn uiteraard ook welkom, met het tanen verkrijgt u immers die ‘authentieke’ uitstraling. Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de Boetkeet aan de Bruine Kilhaven te Werkendam.